Beatrice Alvestad Lopez
240917_nettside_BAL_2_1_HQ

om prosjektet

Bever Hotell av Beatrice Alvestad Lopez, 28.09. – 27.10. 2024

 

I Beatrice Alvestad Lopez’ separatutstilling Bever Hotell er trehåndverket, falne tømmerstokker og utskjæringer sentrale elementer i en utforskning av beverens levemåte og karakter. Beveren utgjør her en allegorisk figur for kunstnerens lidenskap for å jobbe med tre og treets organiske former og rom, der skulpturene representerer en streben etter å forstå beverens plass i landskapet. Gjennom håndverksteknikker og konsepter som er forankret i nordiske økologier, påminner de samtidig om det tradisjonelle trehåndverkets lekne og organiske tilnærming og måter å håndtere materialet på.

 

«Treverket som brukes i utstillingen er samlet opp fra hauger av kappede trær, og mens jeg bar hver stamme til studioet mitt, reflekterte jeg over beverens styrke og levesett, som uunngåelig involverer både tre og vann, og er grunnen til at utstillingen forener disse to elementene. I dagens klimakrise preget av økende flommer og oversvømmelser, er beveren en nøkkelaktør som bidrar til i å dempe trykket på vannmassene. Utstillingen er en hymne til beveren som skapning, uttrykt gjennom min egen menneskelige kreativitet. En av de sentrale treskulpturene i utstillingen inkorporerer en film med klipp fra det lokale landskapet, kombinert med musikk komponert av duoen Helga Myhr (hardingfele) og Tanja Orning (cello). De eksperimentelle lydene som kommer fra strenger av dyrehår på treinstrumenter resonnerer med naturens mysterium – fjellene, regnet, livets mylder og det som er skjult for det menneskelige øye.»

 

Utstillingen finner sted både inne i galleriet og utendørs i Okulus ved Harpefoss kunstarena, og inviterer også publikum til en konsert med duoen Helga & Tanja i anledning utstillingsåpningen.

 

Utstillingen er åpen 28. september til 27. oktober, lørdag-søndag 11.00 – 16.00

 

om kunstneren

Hovedtemaene i Beatrice Alvestad Lopez sin praksis dreier seg om sted, narrativ og materialitet. Hun jobber i flere medium som skulptur, performance og installasjon – ved å bruke bærekraftige og lokale materialer kombinert med tre, leire og tekstiler. Hun legger vekt på kontekstbaserte prosjekter og forskning og installasjonene integrerer materialbaserte verk, new media (film, lyd, foto) og performance. Utforskning av temaer som fiksjon, narrativ og folklore opptrer ofte i samspill med materialitet, og i mange arbeider utfolder det seg et narrativ knyttet til materialitet og landskap. Beatrice Alvestad Lopez stilte nylig ut installasjonsprosjektet «Metaplasm» på Bomuldsfabrikens Temautstilling 2024, kuratert av Kari Skippervold (Bomuldsfabriken) og Johanna Zanon (Norske Kunsthåndverkere) og vist video performancen, “Janus Leviathan,” på Röhsska Museet i samarbeid med kunstner Anastasia Savinova. Alvestad Lopez har videre stilt ut på en rekke institusjoner og museer som Konsthallen i Luleå, Västerbottens museum, House of Foundation, BO, Wergelandshaugen og Collecteurs.

 

https://www.beatricealvestadlopez.com/

Relaterte prosjekter