KRETSLØP
Maja S. K. Ratkje
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Jannik Abel

Om prosjektet

«Kretsløp» er et stedsspesifikt bestillingsverk komponert av Maja S. K. Ratkje til Okulus. I forbindelse med symposiet urfremføres verket ved å ta hele Okulus’ gangbane i bruk. Fremføringen av «Kretsløp» ved sju fele- og hardingfelespillere er forankret i norsk tradisjonsmusikk og beveger seg samtidig over i et samtidsmusikalsk lydlandskap hvor også improvisasjon inngår.

 

Musikken til «Kretsløp» er delt inn i 7 deler spredt utover gangbanen som individuelle moduler. Ved hver stasjon er det plassert ulike partiturer, hvert med sitt eget motiv og harmoniske base og karakter. Musikerne går fra stasjon til stasjon mens de spiller og lager improviserte overganger. Både publikum og musikere beveger seg i landskapet og former musikken i samspill med hverandre og omgivelsene, noe som gjør opplevelsen av verket ulikt for alle aktører og lyttere.

 

Musikken er komponert rundt gamle norske danserytmer. Tonaliteten er gitt ved overtonerekka til grunntonen i hver del, og kvarttonenotasjon er benyttet i partituret til hjelp. Partituret åpner for å legge til buestrøk, triller og annen ornamentering som er inspirert av slik bruk i norsk folkemusikk.

 

Sitatene og bokstavene som markerer hver del er fra Karin Sveens langdikt “ET OS” fra samlinga Nye dikt (Oktober 1996). «ET OS» er bygget opp som en dialog mellom to stemmer, hvor de nærmer seg hverandre og forløser en ny erkjennelse ved en mektig slutt. Tittelen til diktet spiller både på et elveutløpet og på det greske ordet ‘etos’, og det er forholdet mellom jorda, sivilisasjonen og mennesket som settes i fokus, ledsaget av vannet i alle dets former i en evig flyt. Langdiktet er i sin helhet inspirasjonskilde til Ratkje sitt verk.

 

Framføring av «Kretsløp» er er ved Helga Myhr, Rasmus Kjorstad, Ingeborg Ullberg Sommer, Marte Ingeborg Haltli, Saimi Kortelainen, Trygve Liahagen og Frida Helene Haltli.

Billetter 250,- konsert
Honnør 200,-
Student 150,-

 

Billett til alle arrangementer under symposium lørdag 31.08:

Ordinær 500,-
Honnør 400,-
Student 300,-

 

 

Om kunstneren

Musikken til komponist og utøver Maja S. K. Ratkje er framført av noen av verdens fremste ensembler og utøvere, som Klangforum Wien, BBC Scottish Symphony Orchestra, POING, Trondheim Voices, Cikada, samt de aller fleste norske orkestre og sinfoniettaer. Ratkje er også kjent som utøver, først og fremst av egne verk og som improvisasjonsmusiker. Hun har fremført og spilt inn egen musikk til dans, teater, installasjoner, film og litteratur.

 

Maja S. K. Ratkje har mottatt en rekke priser som komponist, blant annet Arne Nordheims komponistpris, Edvardprisen (to ganger), UNESCOs Rostrumpris og Award of Distinction, sammen med Jazzkammer under Prix Ars Electronica for soloplata Voice. Ratkje har de siste årene mottatt blant annet Liv Ullmann-prisen, Buddyprisen og Lindemanprisen.

 

Webside Maja S. K. Ratkje:

Bites and quotes

 

 

Relaterte prosjekter